• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Dodatki
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kit
  • Starter kulture - vse v enem
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog RECEPTI Osnovni recepti - kislo testo

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 /Posted bymikrobinapolici

Z našo starter kulturo ROŽI vam bo kisli nastavek za pripravo različnih stvari zagotovo uspel. Potem se začne vaše delo – spoznavanje moke, ki jo uporabljate; koliko vode potrebujete pri posamezni moki (moke se zelo razlikujejo med seboj!), kako hitro se vam droži podvojijo, ko jih »nahranite« … Ne obupajte, uspelo vam bo!

Recept: Kruh iz bele moke starter kulture ROŽI

Sestavine:

  • 600 g moke
  • 350 g vode
  • 12 g soli
  • 150 g matičnih droži (iz starter kulture ROŽI)

Najprej pripravite nastavek z ROŽI-jem

Za izvedbo tega recepta potrebujete že pripravljeno kislo testo, ki ste ga pripravili s starter kulturo ROŽI. To je potrebno pripraviti par dni vnaprej, ali pa ga imate stalno pripravljenega. Navodila najdete tukaj.

Če vaše matične droži hranite z rženo, polnozrnato ali kakšno drugo vrsto moke, si za pripravo belega kruha naredite drožni nastavek – od svojih matičnih droži vzemite en del in ga nahranite z belo moko, ki jo boste tudi v nadaljevanju pri pripravi kruha uporabili. Za to boste potrebovali najmanj 6 ur. Ko bodo vaše droži v kozarcu narasle, bodo lepo mehurčkaste in dišeče, so pripravljene za uporabo. Kako hitro bodo vaše droži »delale« je odvisno od več dejavnikov – kakšno temperaturo imate v prostoru, kjer jih hranite, tudi temperatura vode, ki jo dodajate ni zanemarljiva. Tudi vsaka moka se obnaša drugače. Z belo moko je malo drugače, kot s polnozrnato ali rženo.

Nato pa vse ostalo

Ko ste pripravili drožni nastavek in je lepo narasel (vsaj enkrat podvojil), natehtajte moko in vodo. Vse skupaj zamesite in pustite 20-30 minut v posodi na kuhinjskem pultu. Ta postopek ni nujen, ga lahko izpustite, bo pa zaradi tega testo lažje oblikovati.

Po 20 minutah testu dodate 150 g drožnega nastavka in sol. Vse skupaj zamesite in nato pustite vzhajati. Vmes lahko izvedete 4 serije prepogibov testa na vsakih 30 minut (testo najprej iz enega vogala privzdignete in potegnete čez sredino; to naredite eno za drugim, v vseh 4 vogalih). Nato pustite testo vzhajati še 3-6 ur. Če se je testo podvojilo, ga oblikujete (in pustite še enkrat vzhajati, lahko tudi v hladilniku čez noč) in date peči v segreto pečico na 230 °C za 20 minut, nato pa temperaturo zmanjšate na 200 °C in pečete še 30-40 minut. Kruh lahko pečete v zaprti posodi, na pekaču pečice, na šamotni plošči … Če imate parno pečico, lahko nastavite na program s paro, če je nimate, lahko na dno pečice postavite ognjevarno posodo z nekaj vode in jo daste v pečico, ko jo boste prižgali. Tako boste v pečici ustvarili paro. Posodo nato po 20 minutah odstranite iz pečice in kruh specite do konca. Vaš kruh bo na koncu omamno dišal in njegova skorja bo hrustljavo zapečena.

Lahko tudi malo drugače

Zgornje sestavine lahko uporabite tudi pri malo drugačnem postopku. V posodo, kjer boste oblikovali testo nalijte vodo in dodajte droži (ali drožni nastavek). Vse skupaj dobro premešajte, da se bodo droži v vodi »raztopile«. Nato dodajte moko in na koncu sol. Vse skupaj zamesite v enotno testo in nato pokrijte posodo s pokrovom ali s kuhinjsko krpo in pustite vzhajati 6-12 ur. Po tem času lahko kruh spečete ali pa testo najprej oblikujete v želeno obliko in nato pustite še 4 ure vzhajat. Nato kruh spečete v pečici.

Izdelava kruha ni mačji kašelj, ni pa težko

Veliko je odvisno tudi od temperature v prostoru kjer delate in nato vzhajate testo. Ne obupajte, če vam vaš prvi kruh ne bo všeč, okus ne bo pravi, skorjica ne bo dovolj hrustljava – ne bo čisto takšen kot ste si ga zamislili. Poskušajte, raziskujte, eksperimentirajte in zagotovo vam bo uspelo. Kislo testo ROŽI ne bo obupalo nad vami 😉, samo vsake toliko časa mu morate nameniti 5 minut pozornosti, predvsem pa si zapisujte, kaj ste dodali, kako ste delali.

Testo pri pripravi

Pripravljeno testo med vzhajanjem

Bel kruh iz starterja ROŽI

Toast iz ROŽija

Toast iz bele moke in starterja ROŽI

Podobni članki

Več o tem

Kislo mleko

Predgovor Kislo mleko je mlečni izdelek, ki takoj prikliče spomine na visokogorske pašnike, gore, hribe. Gre za tradicionalen izdelek, ki ga, tako kot različne jogurte... Preberi več
Več o tem

Kako nadzorovati okus in strukturo

Ko se enkrat odločimo, da bomo delali domače jogurte, se prej ali slej znajdemo pred nekaterimi vprašanji, ki se porajajo, ko želimo doseči točno določene... Preberi več
Več o tem

Vodni kefir

Vodni kefir je izdelek, ki je vsekakor nekoliko nenavaden. Navajeni smo namreč, da je kefir izdelek, ki je povezan z mlekom. Ker pa je bil... Preberi več
Več o tem

Kako zgostiti jogurt

Velikokrat je naša želja, poleg dobrega in okusnega jogurta tudi to, da je gost in kremast. Pri tem le manjšo vlogo igrajo bakterije, veliko bolj... Preberi več
Več o tem

Veganski jogurti?

Starter kulture JOGU, KEFI in GRJO je mogoče uporabiti tudi skupaj z različnimi napitki, kot so sojino, riževo, mandljevo, ovseno ipd. mleko. Gre za produkte,... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin