• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: €0,00

Blagajna

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Dodatki
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kit
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kulture - vse v enem
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: €0,00

Blagajna

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog ZNANJE O fermentiranih mlečnih izdelkih

Grški tip jogurta

Grški tip jogurta

24.08.2020 /Posted byadmin

Grški jogurt oz. grški tip jogurta je vsem dobro poznan mlečni izdelek, ki je postal popularen predvsem zaradi svoje posebne teksture, okusa in predvsem večjega deleža beljakovin.

V osnovi se grški tip jogurta naredi na popolnoma enak način, kot običajen jogurt. Tudi tukaj so v zgodovini uporabljali predvsem ovčje mleko, ki pa ga je v zadnjem času skoraj povsem zamenjalo kravje. Prav tako pri samem procesu sodelujejo enake vrste bakterij, kot pri navadnem jogurtu, le da so v nekoliko drugačnih razmerjih, kar daje grškemu jogurtu nekoliko drugačen, morda manj kisel okus, kot ga ima navadni jogurt.

Ko je jogurt narejen, pa pridemo do pomembne razlike, vezane na postopek nastajanja izdelka. Pri nastajanju grškega tipa jogurta, le tega po tem, ko se mleko že spremeni v gost jogurt, postavimo v cedilo in poskrbimo, da kisla sirotka odteče. Tako odstranimo precejšnjo količine vode, jogurt postane bistveno bolj čvrst, posledično pa seveda bistveno poveča relativna vsebnost beljakovin, saj smo odstranili večjo količino vode, beljakovine pa so ostale. Seveda pa to pomeni tudi to, da iz dveh litrov mleka dobimo okrog 1 L grškega jogurta, ostane pa nam kisla sirotka, ki je prav tako zelo uporabna in polna hranil.

Naša starter kultura GRJO je namenjena nastanku grškega tipa jogurta. Enake bakterije, kot pri starter kulturi JOGO, le da v nekoliko drugačnem razmerju, povzročijo, da dobimo nekoliko drugačen izdelek, ki z odcejanjem sirotke da resničen užitek in pravo razmerje med kislostjo in kremastim občutkom pravega grškega jogurta, pa čeprav moramo nanj čakati nekaj več časa. Če se nam preveč mudi, ga lahko seveda pojemo še pred odcejanjem sirotke in bo ravno tako presegel vaša pričakovanja.

Podobni članki

Več o tem

Kefir

Kefir je fermentiran mlečni izdelek, ki je vedno bolj pogost mlečni izdelek na naših jedilnikih. Tako kot pri jogurtu, kislemu mleku ali kakšnih drugih mlečnih... Preberi več
Več o tem

Jogurt

Jogurt je eno najbolj zdravih in pogostih živil, ki se lahko znajde na naši mizi. Je zelo preprosto živilo, ki vas preseneti s svojo svežino,... Preberi več
Več o tem

Mikroorganizmi v kefirju

Pri nastajanju kefirja sodeluje množica različnih vrst bakterij. Tudi več kot 50. Ravno zaradi tega daje kefir bistveno bolj zapleteno aromo, okus, teksturo, kot npr.... Preberi več
Več o tem

Bakterije v jogurtu

Pri nastanku jogurta sta pomembni dve bakterijski vrsti. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (na kratko tudi Lactobacillus bulgaricus), ter Streptococcus thermophilus. Če damo v mleko druge... Preberi več
Več o tem

Pomen bakterij v mlečnih izdelkih

Kot že samo ime pove, mlečni izdelki nastanejo iz mleka. Včasih je bilo najpogosteje uporabljeno ovčje in kozje mleko. Dandanes igra glavno vlogo predvsem kravje... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin