Jogurt je eno najbolj zdravih in pogostih živil, ki se lahko znajde na naši mizi. Je zelo preprosto živilo, ki vas preseneti s svojo svežino, kremno strukturo in blagim kislim okusom. Jogurt izvira iz Bolgarije, v Sloveniji pa je njegov najboljši približek kislo mleko. Včasih se celo pri nas zgodi, da se po naključju v naravi znajdejo bakterije, ki tudi kislo mleko zelo približajo okusu jogurta.
Jogurt je zelo koristen za naše zdravje, saj vsebuje mlečno-kislinske bakterije, ki so podpora imunskemu sistemu, izboljšujejo zdravje našega prebavnega trakta, urejajo želodčno kislino, zmanjšujejo telesno maščobo, skrbijo za močne kosti in celo za svež zadah. Prav tako je bogat s hranili – beljakovinami, vitamini in minerali. Nesladkan jogurt predstavlja zelo zdrav obrok in je odličen vir kalcija, ki zmanjša tveganje za osteoporozo – redčenje in izgubo kostne mase. Tudi sirotka (tekočina, ki se naravno loči od trdih mlečnih snovi) je zelo koristna, saj vsebuje veliko beljakovin. Jogurt je odlična izbira tudi za nosečnice, ki potrebujejo večji vnos kalcija za spodbujanje zdrave rasti otroka. Uživanje jogurta ima veliko prednosti pred uživanjem različnih prehranskih dopolnil.
Pri tem ni pomembno, iz kakšnega mleka boste jogurt naredili. Če imate težave z laktozo, se slabo počutite po zaužitju mlečnih izdelkov, imate laktozno intoleranco, je velika verjetnost, da lahko jogurt vseeno uživate. Laktoza živim bakterijam v jogurtu predstavlja hrano, zaradi tega je vsebnost laktoze v pripravljenem jogurtu minimalna. Prav tako si lahko jogurt naredite iz »neživalskega« mleka, mlečnih alternativ, kot so ovseno, mandljevo mleko, mleko iz indijskih oreščkov in podobno. Vsak ima svoje želje. Pri nastanku jogurta je zelo pomembno, da sami izbirate, kakšno surovino, kakšno mleko boste uporabili. Hkrati poskrbite tudi, da v jogurtu ni nobenih drugih dodatkov. Vse to lahko storite, če imate na voljo bakterije in z našo starter kulturo JOGO boste v vašem jogurtu imeli samo tisto, kar si boste sami izbrali.
Jogurt imajo radi tako otroci, kot odrasli. Njegova uporaba je vsestranska – lahko ga uporabite kot nadomestek majoneze ali kisle smetane v tuni ali drugih solatah, sadni jogurt pa na palačinkah ali vafljih. Svoj najljubši jogurt (mlečni ali ne mlečni) si lahko izbere vsak, možnosti je veliko. Z najrazličnejšimi okusi in teksturami, zagotovo najdete pravega zase. S starter kulturami dobite v roke orodje, sami pa izbirate surovino, recepte in končni namen izdelka.
Zmotno je mišljenje, da je za nastanek jogurta potrebno veliko časa in znanja. Zelo preprosto je. Potrebujete samo mleko in bakterije, ki vam bodo to mleko spremenile v jogurt. Potruditi se morate, da jim date primerno temperaturo in nekaj časa, da to storijo. Včasih je dovolj, da mleko nekaj časa pustite na zraku, z našimi bakterijskimi kulturami pa boste v nekaj urah zanesljivo prišli do rezultata, ki razveseljuje vsako jutro, ko si lahko privoščite svež jogurt. Ko si ga boste enkrat naredili, boste z zadržkom kupovali tistega iz trgovine. Recept za vaš domači jogurt boste našli tukaj.