• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Shopping cart (0)
Vmesni seštevek: €0,00

Blagajna

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Dodatki
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kit
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kulture - vse v enem
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Shopping Cart

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Shopping cart (0)
Vmesni seštevek: €0,00

Blagajna

Brezplačna dostava za naročila nad 50 €.

Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog ZNANJE O fermentiranih mlečnih izdelkih

Jogurt

Jogurt

24.08.2020

Jogurt je eno najbolj zdravih in pogostih živil, ki se lahko znajde na naši mizi. Je zelo preprosto živilo, ki vas preseneti s svojo svežino, kremno strukturo in blagim kislim okusom. Jogurt izvira iz Bolgarije, v Sloveniji pa je njegov najboljši približek kislo mleko. Včasih se celo pri nas zgodi, da se po naključju v naravi znajdejo bakterije, ki tudi kislo mleko zelo približajo okusu jogurta.

Jogurt je zelo koristen za naše zdravje, saj vsebuje mlečno-kislinske bakterije, ki so podpora imunskemu sistemu, izboljšujejo zdravje našega prebavnega trakta, urejajo želodčno kislino, zmanjšujejo telesno maščobo, skrbijo za močne kosti in celo za svež zadah. Prav tako je bogat s hranili – beljakovinami, vitamini in minerali. Nesladkan jogurt predstavlja zelo zdrav obrok in je odličen vir kalcija, ki zmanjša tveganje za osteoporozo – redčenje in izgubo kostne mase. Tudi sirotka (tekočina, ki se naravno loči od trdih mlečnih snovi) je zelo koristna, saj vsebuje veliko beljakovin. Jogurt je odlična izbira tudi za nosečnice, ki potrebujejo večji vnos kalcija za spodbujanje zdrave rasti otroka. Uživanje jogurta ima veliko prednosti pred uživanjem različnih prehranskih dopolnil.

Pri tem ni pomembno, iz kakšnega mleka boste jogurt naredili. Če imate težave z laktozo, se slabo počutite po zaužitju mlečnih izdelkov, imate laktozno intoleranco, je velika verjetnost, da lahko jogurt vseeno uživate. Laktoza živim bakterijam v jogurtu predstavlja hrano, zaradi tega je vsebnost laktoze v pripravljenem jogurtu minimalna. Prav tako si lahko jogurt naredite iz »neživalskega« mleka, mlečnih alternativ, kot so ovseno, mandljevo mleko, mleko iz indijskih oreščkov in podobno. Vsak ima svoje želje. Pri nastanku jogurta je zelo pomembno, da sami izbirate, kakšno surovino, kakšno mleko boste uporabili. Hkrati poskrbite tudi, da v jogurtu ni nobenih drugih dodatkov. Vse to lahko storite, če imate na voljo bakterije in z našo starter kulturo JOGO boste v vašem jogurtu imeli samo tisto, kar si boste sami izbrali.

Jogurt imajo radi tako otroci, kot odrasli. Njegova uporaba je vsestranska – lahko ga uporabite kot nadomestek majoneze ali kisle smetane v tuni ali drugih solatah, sadni jogurt pa na palačinkah ali vafljih. Svoj najljubši jogurt (mlečni ali ne mlečni) si lahko izbere vsak, možnosti je veliko. Z najrazličnejšimi okusi in teksturami, zagotovo najdete pravega zase. S starter kulturami dobite v roke orodje, sami pa izbirate surovino, recepte in končni namen izdelka.

Zmotno je mišljenje, da je za nastanek jogurta potrebno veliko časa in znanja. Zelo preprosto je. Potrebujete samo mleko in bakterije, ki vam bodo to mleko spremenile v jogurt. Potruditi se morate, da jim date primerno temperaturo in nekaj časa, da to storijo. Včasih je dovolj, da mleko nekaj časa pustite na zraku, z našimi bakterijskimi kulturami pa boste v nekaj urah zanesljivo prišli do rezultata, ki razveseljuje vsako jutro, ko si lahko privoščite svež jogurt. Ko si ga boste enkrat naredili, boste z zadržkom kupovali tistega iz trgovine. Recept za vaš domači jogurt boste našli tukaj.

Podobni članki

Več o tem

Grški tip jogurta

Grški jogurt oz. grški tip jogurta je vsem dobro poznan mlečni izdelek, ki je postal popularen predvsem zaradi svoje posebne teksture, okusa in predvsem večjega... Preberi več
Več o tem

Kefir

Kefir je fermentiran mlečni izdelek, ki je vedno bolj pogost mlečni izdelek na naših jedilnikih. Tako kot pri jogurtu, kislemu mleku ali kakšnih drugih mlečnih... Preberi več
Več o tem

Mikroorganizmi v kefirju

Pri nastajanju kefirja sodeluje množica različnih vrst bakterij. Tudi več kot 50. Ravno zaradi tega daje kefir bistveno bolj zapleteno aromo, okus, teksturo, kot npr.... Preberi več
Več o tem

Bakterije v jogurtu

Pri nastanku jogurta sta pomembni dve bakterijski vrsti. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (na kratko tudi Lactobacillus bulgaricus), ter Streptococcus thermophilus. Če damo v mleko druge... Preberi več
Več o tem

Pomen bakterij v mlečnih izdelkih

Kot že samo ime pove, mlečni izdelki nastanejo iz mleka. Včasih je bilo najpogosteje uporabljeno ovčje in kozje mleko. Dandanes igra glavno vlogo predvsem kravje... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin