• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
  • Dodatki
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kit
  • Starter kulture - vse v enem
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog ZNANJE Mikrobiologija hrane

Mikrobiološke nevarnosti pri hrani

Mikrobiološke nevarnosti pri hrani

24.08.2020 /Posted byadmin

Vsako živilo ima v sebi veliko hranil, ki so magnet za različne mikroorganizme. Zato je varnost hrane pomembna tema. V industriji običajno dobro nadzorujejo celotne postopke, vendar je največje tveganje to, da je lahko hkrati okuženih veliko izdelkov, ki preidejo na trg. V domačem okolju pa imamo težave običajno z neizkušenostjo in slabšim nadzorom nad celotnim postopkom, količina izdelkov pa je manjša. Še vedno pa nam ni vseeno, če se nam kakšen izdelek pokvari in ga moramo zavreči.

V osnovi ločimo tri tipe mikrobiološke nevarnosti. Prvi tip so mikroorganizmi, ki jih s hrano zaužijemo. Lahko so del osnovne surovine, ali pa jih najdemo zgolj na površini hrane kot posledica slabe higiene. Mikroorganizmi preidejo v naše telo in nam povzročajo težave, bolezni. Primeri take okužbe s hrano so okužbe s salmonelo, listerijo, fekalnimi bakterijami, različni črevesni virusi ipd. Bakterije ali virusi preživijo nizek pH v našem želodcu in tako v telesu povzročajo različne težave.

Drugi tip so zastrupitve, pri katerih mikroorganizmi v hrano izločajo strupe. Sam mikroorganizem za naše telo ne predstavlja težave, imamo pa težave zaradi strupov (toksinov), ki se znajdejo v našem telesu. Primer takšne zastrupitve so zastrupitev z Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens ali mikotoksini, ki jih izločajo različne plesni  (npr. aflatoksini, okratoksini ipd.).

Pri tretje tipu pa govorimo o kvarljivcih. Mikroorganizmi torej niso neposredno nevarni za človeka, močno pa spremenijo izgled, vonj, aromo ali teksturo samega živila, ki tako postane neprimerno ali neprivlačno za zaužitje in ga v večini primerov zavržemo. Kvarljivci predstavljajo pomembno nevarnost v industriji, saj lahko v kratkem času povzročijo večjo škodo.

Mikrobiološke nevarnosti poskušamo reševati tako, da poskrbimo za izjemno čisto okolje, v katerem pripravljamo hrano. Prav tako poskrbimo, da je sama surovina od izvora, pa do vaše kuhinje v čistem okolju (čiste in predvsem zaprte posode za mleko, primerno skladiščena moka ipd.). Vedno poskrbimo, da je sam postopek priprave čim hitrejši in živila ne izpostavljamo zunanjemu okolju dlje, kot je to nujno potrebno.

Ker govorimo o naravnih surovinah, je jasno, da se navkljub zelo čistemu okolju lahko hitro zgodi, da se v našem živilu znajdejo neprimerne bakterije. Njihov razrast nam pomagajo zajeziti ravno tiste bakterije ali kvasovke, ki jih sami dodajamo v surovino. Mlečnokislinske bakterije tako znižajo pH, da druge bakterije tega niso sposobne preživeti, hkrati pa ima mlečna kislina protimikrobni učinek. Kvasovke (v vinu in pivu) povzročijo, da postane okolje s povišano stopnjo alkohola popolnoma neprimerno za rast mikroorganizmov. Zato sta fermentirana hrana in pijača zgodovinsko tako pomembni, saj so postopki priprave omogočili shranjevanje surovin (mleka, zelenjave, vina, piva) skozi daljši čas obdobja pomanjkanja (dolge zime ipd.).

Pri fermentirani hrani je zelo pomembno, da je začetna koncentracija koristnega mikroorganizma dovolj visoka, da takoj na začetku preprečimo razrast nevarnih bakterij in plesni. To vam omogočamo s starter kulturami JOGO, KEFI, GRJO, ROŽI, ki na povsem naraven način zaščitijo vaš izdelek.

Podobni članki

Več o tem

Grški tip jogurta

Grški jogurt oz. grški tip jogurta je vsem dobro poznan mlečni izdelek, ki je postal popularen predvsem zaradi svoje posebne teksture, okusa in predvsem večjega... Preberi več
Več o tem

Kefir

Kefir je fermentiran mlečni izdelek, ki je vedno bolj pogost mlečni izdelek na naših jedilnikih. Tako kot pri jogurtu, kislemu mleku ali kakšnih drugih mlečnih... Preberi več
Več o tem

Jogurt

Jogurt je eno najbolj zdravih in pogostih živil, ki se lahko znajde na naši mizi. Je zelo preprosto živilo, ki vas preseneti s svojo svežino,... Preberi več
Več o tem

Mikroorganizmi v kefirju

Pri nastajanju kefirja sodeluje množica različnih vrst bakterij. Tudi več kot 50. Ravno zaradi tega daje kefir bistveno bolj zapleteno aromo, okus, teksturo, kot npr.... Preberi več
Več o tem

Bakterije v jogurtu

Pri nastanku jogurta sta pomembni dve bakterijski vrsti. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (na kratko tudi Lactobacillus bulgaricus), ter Streptococcus thermophilus. Če damo v mleko druge... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin