• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Dodatki
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kit
  • Starter kulture - vse v enem
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog ZNANJE Osnove mikrobiologije

O mikroorganizmih

O mikroorganizmih

24.08.2020 /Posted byadmin

Mikroorganizmi so zelo raznoliki. Nekateri koristni, drugi nevarni, spet tretjim je prav malo mar za človeka. Pomembno je, da poznamo osnovne razlike med njimi, predvsem pa, da razumemo, kako delujejo in vplivajo na okolje okrog sebe. Zavedati se moramo, da je vsak mikroorganizem zgodba zase in da jih ne smemo metati v isti koš.

Glive, med katere štejemo tudi kvasovke in plesni, spadajo med večje mikroorganizme po velikosti. Plesni prepoznamo po barvi in puhastem izgledu in jih največkrat negativno označimo, saj jih povezujemo s pokvarjeno hrano, črnimi madeži na stenah stanovanja. Večinoma igrajo v naravi pomembno vlogo razgrajevalcev. So pomemben del tistih mikroorganizmov, ki poskrbijo, da organska snov razpade (kompost, humus, zemlja) in omogočajo kroženje snovi v okolju. Najdemo pa jih tudi v okoljih, kot so npr. plesnivi siri, torej v naši hrani. Obstaja še ena pomembna plat plesni, so vir barvil, in predvsem zdravil, antibiotikov.

Po drugi strani so kvasovke tiste, ki jih največkrat povezujemo z nastankom kruha, piva in vina. Igrajo torej zelo pomembno vlogo pri nastajanju naše hrane, vendar je potrebno poudariti, da je z našo hrano povezanih le nekaj vrst kvasovk, v okolju pa jih najdemo celo množico, večina izmed njih igra pomembno vlogo v razgradnji organske snovi v okolju, marsikatera med njimi pa je povezana tudi s kvarjenjem naše hrane, lahko pa tudi povzročanjem bolezni pri človeku.

Bakterije, so najmanjše med mikroorganizmi. Poznamo takšne, ki nam koristijo, takšne, ki nam škodujejo in seveda tudi takšne, ki s človekovim delovanjem nimajo nobene zveze. Največ bakterij je takšnih, ki s človekom niso tesno povezane, pač pa je njihovo glavno delovanje v okolju, kjer razgrajujejo organsko snov in na splošno skrbijo, da je naš svet tak, kakršnega poznamo. Npr. v vsakem gramu zemlje lahko najdemo 10-100 milijonov bakterij in podobne številke najdemo tudi v drugih okoljih. Vse polno jih je. Med temi bakterijami smo seveda našli takšne, ki človeku pri njegovem delovanju pomagajo, koristijo (nastajanje hrane, čiščenje odpadnih voda, farmaciji …). Nenazadnje, tudi v nas samih imamo več bakterij, kot imamo lastnih celic. Te bakterije skrbijo, da naše telo normalno deluje in da sploh lahko preživimo v tem okolju. Malo je takšnih, ki lahko človeku škodujejo, in jih v večini tudi zelo dobro poznamo.

Med mikroorganizme štejemo tudi viruse, pa čeprav to niso organizmi. Virusi so zelo specialni delci, ki za to, da se skopirajo, potrebujejo živo celico. V okolju imamo ogromno virusov, vsak virus pa želi svojo vrsto celice. Nekateri napadajo bakterije, nekateri kvasovke, plesni, živalske in rastlinske celice. Nekateri pa seveda tudi človeka.

Vsi mikroorganizmi so pomemben del našega ekosistema, brez njih, naš svet ne bi bil takšen, kakršnega poznamo.

Podobni članki

Več o tem

Grški tip jogurta

Grški jogurt oz. grški tip jogurta je vsem dobro poznan mlečni izdelek, ki je postal popularen predvsem zaradi svoje posebne teksture, okusa in predvsem večjega... Preberi več
Več o tem

Kefir

Kefir je fermentiran mlečni izdelek, ki je vedno bolj pogost mlečni izdelek na naših jedilnikih. Tako kot pri jogurtu, kislemu mleku ali kakšnih drugih mlečnih... Preberi več
Več o tem

Jogurt

Jogurt je eno najbolj zdravih in pogostih živil, ki se lahko znajde na naši mizi. Je zelo preprosto živilo, ki vas preseneti s svojo svežino,... Preberi več
Več o tem

Mikroorganizmi v kefirju

Pri nastajanju kefirja sodeluje množica različnih vrst bakterij. Tudi več kot 50. Ravno zaradi tega daje kefir bistveno bolj zapleteno aromo, okus, teksturo, kot npr.... Preberi več
Več o tem

Bakterije v jogurtu

Pri nastanku jogurta sta pomembni dve bakterijski vrsti. Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (na kratko tudi Lactobacillus bulgaricus), ter Streptococcus thermophilus. Če damo v mleko druge... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin