Ni izdelkov v košarici.
Nazaj na nakupovanjeNi izdelkov v košarici.
Nazaj na nakupovanjeKako je mogoče, da bakterije preživijo toliko časa? Zakaj je rok uporabe izdelkov tako dolg?
Rok uporabe naših izdelkov je tako dolg, ker so bakterije pripravljene s postopkom liofilizacije, posebnega načina sušenja, ki omogoča da mikroorganizme posušimo in hkrati ohranimo njihovo živost (glejte naslednje vprašanje). Pri tem pa je potrebno paziti, da imamo bakterije shranjene na nizki temperaturi, pri čemer kratkotrajna izpostavitev sobni temperaturi (nekaj dni) ali ponovno zamrzovanje nimajo bistvenega vpliva na njihovo živost.
Kaj je to »liofilizacija«?
Liofilizacija je postopek, pri katerem izdelek posušimo pri zelo nizki temperaturi, v vakuumu. Ta postopek omogoča največjo možno obstojnost mikroorganizmov na dolgi rok, zato imajo naše starter kulture tako dolge roke uporabe. Z enakim postopkom pripravljajo tudi t.i. suhi kvas.
Ali kupujem jogurt v prahu?
Ne, starter kultura ni jogurt v prahu. Starter kultura so bakterije, ki bodo mleko, ki ga boste sami izbrali in pripravili, spremenile v jogurt.
Ali lahko vsebino vrečke pojem?
Starter kultura ni namenjena za neposredno uživanje, niti ne obstaja kakršenkoli razlog, da bi to počeli. Namen starter kulture je, da predstavlja začetne mikroorganizme, ki se nato namnožijo, da dobite izdelek (jogurt, kefir, vodni kefir ipd.), poln probiotičnih, mlečnokislinskih bakterij. Zato uživanje izdelka ni smiselno, niti priporočeno.
Kakšna je bistvena razlika med jogurtom in kefirjem?
Izdelka se razlikujeta že po okusu. Mikrobiološka razlika pa je v tem, da pri jogurtu sodelujeta dve vrsti bakterij, pri kefirju pa gre običajno za množico različnih vrst. Vsekakor dobite na koncu v obeh primerih probiotični izdelek, ki ga zaznamuje značilen okus.
Kje lahko hranim jogurt po tem ko ga naredim?
Po tem, ko je jogurt narejen, ga vedno hranite v hladilniku. Tudi zaradi tega, ker je ohlajen jogurt bolj okusen.
Kako dolgo bo jogurt zdržal v hladilniku?
To je zelo odvisno od tega, kako skrbno ste se držali higiene in kako dobro ste očistili kozarce. Če boste delali po naših navodilih, bo jogurt zagotovo zdržal vsaj en teden, po naših izkušnjah tudi 14 dni. Največja težava je v tem, da je tako dober, da ga vedno vsega pojemo takoj.
Če uporabim surovo domače kravje mleko, je dovolj da ga segrejem samo na 83 °C? Uničim s tem vse bakterije, ki bi lahko škodovale pri pripravi jogurta?
Segrevanje mleka ima dva učinka. Prvi učinek je pasterizacija, torej uničenje vseh potencialno nevarnih bakterij v mleku. Drugi učinek pa je, da se s segrevanjem na vsaj 83 °C, struktura mleka spremeni do te mere, da postane jogurt bolj gladek in kremast.
Pri mešanju starter kulture z roko uporabim žlico – leseno, plastično ali kovinsko?
Material, s katerim mešate, je lahko kakršenkoli. Priporočamo pa vam kovinsko žlico, saj jo je najlažje in najbolj preprosto očistiti in sterilizirati s toploto.
Je za shranjevanje jogurta najboljše uporabljati steklene kozarce, ali lahko shranim tudi v plastične posodice?
Jogurt lahko shranite tudi v plastične posodice, vendar je priporočljiva uporaba steklenih kozarcev (lahko so tisti za vlaganje), saj jih boste v pečici zlahka toplotno obdelali, sterilizirali in tako poskrbeli, da je celoten postopek bolj zanesljiv in da bo vaš jogurt obstal dlje.
Kolikokrat lahko prenesem jogurt, ki sem ga osnovi naredil iz starterja?
Teoretično, kolikokrat želite. Po naših izkušnjah, je vsaj 5-10x možno iz starega jogurta narediti novega, vendar je to zelo odvisno od načina dela, pogostosti prestavljanja (vsak dan, enkrat tedensko ipd.). Bolj pogosto, kot boste to počeli, več možnosti imate, da ga boste večkrat ponovno uporabili.
Je jogurt, ki ga naredim s starter kulturo probiotični?
Vsak jogurt, ki nastane s starter kulturo ima v sebi veliko količino bakterij. Beseda probiotični pomeni, da so v izdelku živi mikroorganizmi. In v jogurtu, ki ga boste naredili iz naših starter kultur, vsekakor so žive bakterije, saj jih vedno lahko uporabite tudi za nastanek novega jogurta.
Mleko se mi pri segrevanju vedno “zažge”. Kako poskrbim za to, da se mi mleko pri segrevanju ne “zažge”?
Predvsem je potrebno pri segrevanju mleka paziti, da ga segrevate počasi, na srednjih temperaturah. Pogosto ga je dobro premešati. Zelo enostavno je tudi, če imate na voljo termometer, in tako zlahka nadzorujete temperaturo.
Kako dolgo lahko ohranim pripravek za testo za kisli kruh?
Kislo testo, droži, lahko ohranjate dolgo, mesece. Pomembno je, da se pri tem dobro držite higiene, da delate v čistem okolju in predvsem, da kislo testo redno hranite vsak dan, če ga imate na sobni temperaturi ali vsak tretji dan, če ga hranite v hladilniku. Vsakič polovico kislega testa odstranite (ali porabite za peko), to pa nadomestite z moko in vodo v razmerju 1:1, enake teže, kot je teža odstranjenega testa. Primer: Če imate 300 g kislega testa, ga 150 g odstranite iz kozarca, in dodate 75 g moke in 75 g vode. Ni potrebno, da ste zelo natančni, je pa mnogo lažje, če količine vedno merite.
Če želim narediti sadni jogurt ali jogurt z okusom, kdaj lahko dodajam sladkor, sadje ali različne okuse? Že takoj ko dodam starter ali takrat ko je jogurt že narejen?
Vse dodatke v jogurt dodajte šele takrat, ko se bo jogurt dobro naredil, tako boste imeli dober rezultat. Imejte pa v mislih, da z dodajanjem stvari v jogurt vnašate tudi druge mikroorganizme, zato vam priporočamo, da si pripravite toliko sadnega jogurta, kot ga nameravate pojesti, ali pa večjo količino narejenega sadnega jogurta v nekaj dneh pojeste.
Lahko pripravim jogurt iz ovsenega mleka?
Starter kulturo lahko uporabite v ovsenem mleku. Ne pričakujte pa, da boste dobili jogurt, kot ga dobimo iz kravjega mleka. Če boste uporabili ovseno mleko, se bodo bakterije namnožile, zato boste imeli probiotičen izdelek, ki pa ne bo imel gostote in teksture, ko jo ima običajen jogurt. Temu se lahko približate z različnimi gostili (agar, želatina, pektin, tapiokina moka ipd.). Tukaj ste zelo odvisno od vaših receptov. Mi vam zagotavljamo samo, da bodo bakterije v ovsenem mleku naredil značilno kislino in da boste imeli v vsakem grižljaju veliko zdravih bakterij.