Vodni kefir je izdelek, ki je vsekakor nekoliko nenavaden. Navajeni smo namreč, da je kefir izdelek, ki je povezan z mlekom. Ker pa je bil dostop do mleka velikokrat omejen, so se pri skoraj vseh probiotičnih izdelkih, ki imajo v sebi žive koristne bakterije, razvile različice, ki so narejene na bolj preprostih in dostopnih virih, kot sta voda in sladkor.
Prednost KEFI starter kulture je tudi v tem, da lahko zlahka pripravite vodni kefir. Torej napitek, ki ima v sebi kefirne bakterijske kulture, ni pa narejen iz mleka, pač pa pripravimo vodo, ki ji dodamo sladkor in sveže sadje za okus. Tak »zvarek« pa fermentirajo iste bakterije, kot kefir. In tudi na koncu, bo v tekočini velika količina bakterij. Govorimo torej o probiotičnem izdelku, ki pa je povsem brez mleka. Ima povsem svojstven okus in nikakor ni zgolj kefir, brez mleka.
Vodo lahko seveda pripravimo na več načinov. Zelo pogost način je, da v vodo dodamo kakšno sadje (npr. maline, jagode, breskve), sladkamo in dodamo kefirne bakterije. Naš najljubši “vodni kefir” pa je narejen kar iz zelenega čaja.
Ne glede na to, na kakšen način se boste lotili vodnega kefirja je recept približno takšen:
Priprava:
- posoda za fermentacijo (steklen kozarec)
- 20-30 g sladkorja na vsak liter vode
- dodatki (sadje, čaji, domači sirupi ipd. – stvar vaše izbire)
- starter kultura KEFI
- žlica za mešanje
Najprej si ustrezno pripravite ves material, ki ga boste potrebovali (način priprave materiala je popolnoma enak, kot pri klasičnem kefirju).
Potem pripravite posodo, vlijete vanjo recimo 2L vode, 40-60g sladkorja in v našem primeru – zeleni čaj. Zavrite, kot to s čajem običajno počnete, ohladite na sobno temperaturo in dodajte starter kulturo KEFI (2L). Dobro premešajte in pustite vsaj en dan, da bodo bakterije opravile svoje delo. Vodni kefir iz zelenega čaja je vsekakor najboljši lepo ohlajen.
V kolikor boste uporabili domači sirup – vam ni potrebno dodajati sladkorja, saj ga ima že sirup dovolj. Postopek pa je enak – sirup dodate v želeni količini v vodo, zavrete, dodate starter kulturo KEFI in pustite vsaj en dan na sobni temperaturi.
Če želite uporabiti sveže sadje namesto čaja, vam priporočamo, da naredite vodni kefir samo iz zavrete vode s sladkorjem, dodajte starter kulturo KEFI, pustite vsaj en dan na sobni temperaturi, nato pa dodate sadje in tako mešanico pustite še dodatnih nekaj ur. Bakterije iz kefirja bodo zaradi nizkega pH in prisotnosti mlečne kisline, vsaj do neke mere preprečile neželenim bakterijam, da bi se razvile v okolju polnem sladkorja.
Tudi sami smo na začetku nekoliko dvomili, če se bakterije sploh razvijejo v takšnem okolju, zato smo vodni kefir seveda postavili pod mikroskop. Tukaj je dokaz, da se v njem najde veliko različnih bakterij.
Bakterije vodnega kefirja, pri 1000x povečavi.

Vodni kefir, bakterije, 1000x povečava