Podrobnejši podatkov o izdelku:

Izdelek: KEFI, starter kultura za kefir

Sestavine vrečke: Mlečnokislinske bakterije: Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis biovar diacetylactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus kefir, Lactobacillus parakefir, Lactobacillus delbueckii ssp. bulgaricus, kvasovka:  Saccharomyces cerevisiae

Opozorilo: V izdelku KEFI niso posušena kefirna zrna, pač pa izbrane bakterije in kvasovke, kar omogoča lažje in enostavnejše nastajanje kefirja.

V vrečki s starter kulturo KEFI so bakterije in kvasovke, ki iz mleka naredijo kefir. Starter kultura je v posušeni (liofilizirani) obliki. Proizvaja se v strogo nadzorovanih, sterilnih razmerah, zato ni možno, da bi bila v stiku z običajnimi alergeni (oreščki, soja …). Vsebuje pa mleko v prahu, saj bakterije pri nastajanju izdelka rastejo v medijih, ki vsebujejo mleko (iz ekološke proizvodnje). V enem gramu starter kulturea je približno 0,2 g (20 %) mleka v prahu. Ker pri uporabi dodamo majhno, zelo majhno količino starte kulture KEFI, je kljub temu možna izdelava brezlaktoznih izdelkov in izdelkov iz rastlinskih napitkov. Za več informacij nas kontaktirajte.

Prehranske informacije: Izdelek ne vsebuje dodanega sladkorja, maščob, proteinov, vitamina A, vitamina C, železa ali kalcija.

Aditivi: Starter kulture so brez aditivov, popolnoma naravne, brez umetnih barvil, arom. Ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov in so brez glutena.

Količina bakterij: 1g izdelka vsebuje vsaj 25 milijard živih bakterij Lactococcus lactis ssp. lactis, Lactococcus lactis ssp. cremoris, Lactococcus lactis ssp. lactis biovar diacetylactis, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus kefir, Lactobacillus parakefir, Lactobacillus delbueckii ssp. bulgaricus, kvasovka: Saccharomyces cerevisiae; v primernem razmerju. To je vsaj dvojna količina v primerjavi z običajnimi starter kulturami. Zato je gotovost, da vam bo kefir uspel, praktično 100 %.

Izvor: Proizvedeno v EU.

Shranjevanje in rok uporabe: Vsebino vrečke je najbolje shranjevati v zamrzovalniku. Tako imajo rok uporabe dve leti. Ko jih vzamete iz zamrzovalnika, jih lahko brez težav ponovno vrnete v zamrzovalnik, poskrbite pa, da jih boste pri tem dobro zaprli. Druga možnost je shranjevanje v hladilniku, rok uporabe pa je v tem primeru skrajšan na 6 mesecev. Izogibati se je potrebno daljšemu shranjevanju na sobni temperaturi. Lahko se brez težav transportirajo na sobni temperaturi, ko pa je možno, jih prestavimo v hladilnik ali zamrzovalnik.

Navodila za uporabo: Osnovni recept za uporabo bakterij in izdelavo kefirja dobite tukaj. Ob naročilu vam bomo poslali tudi elektronsko obliko receptov z nekaj idejami za alternativne možnosti, ali pa vam bomo svetovali z nasveti, če želite uporabiti kakšno drugo vrsto mleka ali alternativnih rastlinskih napitkov.

Možnost ponovne uporabe izdelka: Nastali kefir lahko ponovno uporabite in ga del prenesete v novo mleko. Zaradi množice uporabljenih bakterij pa se lahko s številom prenosov okus spreminja. V tem se kefir pomembno razlikuje od jogurta, kjer je število prenosov običajno lahko bistveno večje.