• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kit
  • Starter kulture - vse v enem
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
  • Dodatki
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog RECEPTI Osnove pri pripravi hrane

Priprava materiala

Priprava materiala

24.08.2020 /Posted byadmin

Če želimo narediti dobre in okusne izdelke, je zelo pomembno, da si pred pričetkom dela primerno pripravimo material, ki ga bomo potrebovali, poskrbimo za primerno higieno in organizacijo dela. Vse skupaj je zelo enostavno in ne zahteva nobene dodatne energije.

  • Vse, kar pri pripravljanju izdelka uporabljamo, mora biti čisto, brez umazanije. To velja tako za posode, žlice, termometer, kot tudi za delovno površino in celoten prostor. Pred uporabo je potrebno poskrbeti, da odstranimo mikroorganizme.
  • V splošnem velja, da je najbolje imeti ves material iz stekla ali kovine, saj ga je najlažje očistiti in sterilizirati. V kolikor to ni mogoče, preverimo, na kakšen način lahko očistimo plastične dele. Uporaba lesenih orodij ni priporočljiva.
  • Posodo, v kateri kuhamo mleko pri pripravi mlečnih izdelkov, ni potrebno predhodno sterilizirati, saj jo bomo med delom segreli na temperaturo, ki bo uničila vse mikroorganizme.
  • Posode, v katerih bomo shranjevali izdelke (jogurt, kefir …) moramo predhodno sterilizirati. Najlažje to storimo tako, da jih postavimo v pečico na 160 °C, za eno uro in nato ohladimo. Pazimo pri pokrovčkih – najbolje je, če so stekleni ali popolnoma kovinski, če imajo plastične površine, jih ne smemo izpostaviti tako visokim temperaturam. Namesto pokrovčkov lahko uporabite kar alu folijo primerne velikosti. Posode nato do uporabe ne smemo odpirati.
  • Manjše kose orodja (žlice, cedila ipd.), tekstila lahko preprosto potopimo v vrelo vodo za vsaj eno minuto in tako odstranimo mikroorganizme.
  • Če ne gre drugače, lahko uporabimo kemijska sredstva na osnovi alkohola ali aktivnega kisika (peroksid). Druga sredstva pri pripravi hrane niso priporočljiva, saj lahko onesnažijo izdelke.
  • Delovne površine dobro očistimo z neagresivnimi detergenti in pazimo, da kemikalije kasneje ne pridejo v stik z našimi živili.
  • Skrbimo za našo osnovno higieno in si vedno pred pričetkom dela umijemo roke – z milom in toplo vodo. Roke si vedno umijemo vsakokrat, ko zapustimo delovni prostor, ali ko so roke umazane.
  • Dobro si pogledamo recept in organiziramo delo tako, da kasneje ne pride do nepotrebnih zamikov, prenašanj in slabe volje.

Podobni članki

Več o tem

Kislo mleko

Predgovor Kislo mleko je mlečni izdelek, ki takoj prikliče spomine na visokogorske pašnike, gore, hribe. Gre za tradicionalen izdelek, ki ga, tako kot različne jogurte... Preberi več
Več o tem

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Z našo starter kulturo ROŽI vam bo kisli nastavek za pripravo različnih stvari zagotovo uspel. Potem se začne vaše delo – spoznavanje moke, ki jo... Preberi več
Več o tem

Kako nadzorovati okus in strukturo

Ko se enkrat odločimo, da bomo delali domače jogurte, se prej ali slej znajdemo pred nekaterimi vprašanji, ki se porajajo, ko želimo doseči točno določene... Preberi več
Več o tem

Vodni kefir

Vodni kefir je izdelek, ki je vsekakor nekoliko nenavaden. Navajeni smo namreč, da je kefir izdelek, ki je povezan z mlekom. Ker pa je bil... Preberi več
Več o tem

Kako zgostiti jogurt

Velikokrat je naša želja, poleg dobrega in okusnega jogurta tudi to, da je gost in kremast. Pri tem le manjšo vlogo igrajo bakterije, veliko bolj... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin