Če želimo narediti dobre in okusne izdelke, je zelo pomembno, da si pred pričetkom dela primerno pripravimo material, ki ga bomo potrebovali, poskrbimo za primerno higieno in organizacijo dela. Vse skupaj je zelo enostavno in ne zahteva nobene dodatne energije.
- Vse, kar pri pripravljanju izdelka uporabljamo, mora biti čisto, brez umazanije. To velja tako za posode, žlice, termometer, kot tudi za delovno površino in celoten prostor. Pred uporabo je potrebno poskrbeti, da odstranimo mikroorganizme.
- V splošnem velja, da je najbolje imeti ves material iz stekla ali kovine, saj ga je najlažje očistiti in sterilizirati. V kolikor to ni mogoče, preverimo, na kakšen način lahko očistimo plastične dele. Uporaba lesenih orodij ni priporočljiva.
- Posodo, v kateri kuhamo mleko pri pripravi mlečnih izdelkov, ni potrebno predhodno sterilizirati, saj jo bomo med delom segreli na temperaturo, ki bo uničila vse mikroorganizme.
- Posode, v katerih bomo shranjevali izdelke (jogurt, kefir …) moramo predhodno sterilizirati. Najlažje to storimo tako, da jih postavimo v pečico na 160 °C, za eno uro in nato ohladimo. Pazimo pri pokrovčkih – najbolje je, če so stekleni ali popolnoma kovinski, če imajo plastične površine, jih ne smemo izpostaviti tako visokim temperaturam. Namesto pokrovčkov lahko uporabite kar alu folijo primerne velikosti. Posode nato do uporabe ne smemo odpirati.
- Manjše kose orodja (žlice, cedila ipd.), tekstila lahko preprosto potopimo v vrelo vodo za vsaj eno minuto in tako odstranimo mikroorganizme.
- Če ne gre drugače, lahko uporabimo kemijska sredstva na osnovi alkohola ali aktivnega kisika (peroksid). Druga sredstva pri pripravi hrane niso priporočljiva, saj lahko onesnažijo izdelke.
- Delovne površine dobro očistimo z neagresivnimi detergenti in pazimo, da kemikalije kasneje ne pridejo v stik z našimi živili.
- Skrbimo za našo osnovno higieno in si vedno pred pričetkom dela umijemo roke – z milom in toplo vodo. Roke si vedno umijemo vsakokrat, ko zapustimo delovni prostor, ali ko so roke umazane.
- Dobro si pogledamo recept in organiziramo delo tako, da kasneje ne pride do nepotrebnih zamikov, prenašanj in slabe volje.