Starter kulture JOGU, KEFI in GRJO je mogoče uporabiti tudi skupaj z različnimi napitki, kot so sojino, riževo, mandljevo, ovseno ipd. mleko. Gre za produkte, ki jih povezujemo z veganstvom, vendar je tukaj potrebno omeniti, da so naše starter kulture rasle v najbolj naravnem okolju – na mleku, zato vsebujejo mleko v prahu in strogo gledano, niso primerne za vegane.
Naši izdelki vsebujejo približno 0,2 g mleka v prahu na gram izdelka. Če torej stresete 1 g izdelka v 1 L napitka, boste imeli koncentracijo mleka v vašem izdelku 0,2 g na liter, kar je izjemno malo, pa še to mleko vam bodo bakterije zelo hitro predelale in razgradile.
Če vas vse to še vedno moti, imate možnost, da si naredite npr. en liter jogurta z napitkom po svoji izbiri in nato del tega napitka uporabite za še en liter jogurta, prvi liter pa zavržete. Oziroma ga ponudite komu, ki mu je tako živilo sprejemljivo.
Ne glede na to, iz kakšnega napitka si boste pripravili vaš jogurt ali kefir, prej ali slej boste naleteli na težavo, da ti napitki niso sami po sebi sposobni narediti teksture jogurta – se zgostiti, zato jim morate pri tem pomagati z dodatki. Najbolje je uporabiti agar, lahko pa se poslužite tudi drugih želirnih sredstev (želatina, pektin), vendar obstaja možnost, da ju bodo bakterije razgradile, jogurt pa se ne bo strdil.
V kolikor se boste odločili za uporabo agarja, morate vaš napitek segreti na najmanj 85 °C, da se agar stopi, nato pa je potrebno pri 45 °C vmešati starter kulturo (JOGO), izdelek pa najprej ohladiti, da se agar strdi, šele nato ga ponovno postavite na toplo. V kolikor tega ne boste naredili, se vam bodo napitki ločili na trdno in vodno fazo, zaradi nastanka kisline oz. znižanja pH napitka. Ker je na voljo res izjemno veliko kombinacij, bomo recepte za jogurt iz tovrstnih napitkov objavljali sproti, ko nam jih uspe izvesti. Vedno pa smo vam na voljo za vprašanja in nasvete glede teh izdelkov.