• Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
0 0

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Menu Kategorije
  • Izdelki
  • Recepti
  • Znanje
  • Storitve
  • O nas
  • Kontakt
  • Dodatki
  • Starter kulture
  • Starter kulture - kompleti
  • Starter kulture - kombinacije
  • Starter kit
  • Starter kulture - vse v enem
  • Razprodaja - krajši rok trajanja
  • Stari starterji
Košarica 0
Prijava / Odjava
0 0
0 Košarica

Ni izdelkov v košarici.

Nazaj na nakupovanje
Košarica (0)
Vmesni seštevek: 0,00 €

Blagajna

Porabite 50,00 € za brezplačno dostavo Čestitke! Imate brezplačno dostavo.
Nazaj na prejšnjo stran
Domov Blog RECEPTI Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov

Vodni kefir

Vodni kefir

24.08.2020 /Posted byadmin

Vodni kefir je izdelek, ki je vsekakor nekoliko nenavaden. Navajeni smo namreč, da je kefir izdelek, ki je povezan z mlekom. Ker pa je bil dostop do mleka velikokrat omejen, so se pri skoraj vseh probiotičnih izdelkih, ki imajo v sebi žive koristne bakterije, razvile različice, ki so narejene na bolj preprostih in dostopnih virih, kot sta voda in sladkor.

Prednost KEFI starter kulture je tudi v tem, da lahko zlahka pripravite vodni kefir. Torej napitek, ki ima v sebi kefirne bakterijske kulture, ni pa narejen iz mleka, pač pa pripravimo vodo, ki ji dodamo sladkor in sveže sadje za okus. Tak »zvarek« pa fermentirajo iste bakterije, kot kefir. In tudi na koncu, bo v tekočini velika količina bakterij. Govorimo torej o probiotičnem izdelku, ki pa je povsem brez mleka. Ima povsem svojstven okus in nikakor ni zgolj kefir, brez mleka.

Vodo lahko seveda pripravimo na več načinov. Zelo pogost način je, da v vodo dodamo kakšno sadje (npr. maline, jagode, breskve), sladkamo in dodamo kefirne bakterije. Naš najljubši “vodni kefir” pa je narejen kar iz zelenega čaja.

Ne glede na to, na kakšen način se boste lotili vodnega kefirja je recept približno takšen:

Priprava:

  • posoda za fermentacijo (steklen kozarec)
  • 20-30 g sladkorja na vsak liter vode
  • dodatki (sadje, čaji, domači sirupi ipd. – stvar vaše izbire)
  • starter kultura KEFI
  • žlica za mešanje

Najprej si ustrezno pripravite ves material, ki ga boste potrebovali (način priprave materiala je popolnoma enak, kot pri klasičnem kefirju).

Potem pripravite posodo, vlijete vanjo recimo 2L vode, 40-60g sladkorja in v našem primeru – zeleni čaj. Zavrite, kot to s čajem običajno počnete, ohladite na sobno temperaturo in dodajte starter kulturo KEFI  (2L). Dobro premešajte in pustite vsaj en dan, da bodo bakterije opravile svoje delo. Vodni kefir iz zelenega čaja je vsekakor najboljši lepo ohlajen.

V kolikor boste uporabili domači sirup – vam ni potrebno dodajati sladkorja, saj ga ima že sirup dovolj. Postopek pa je enak – sirup dodate v želeni količini v vodo, zavrete, dodate starter kulturo KEFI in pustite vsaj en dan na sobni temperaturi.

Če želite uporabiti sveže sadje namesto čaja, vam priporočamo, da naredite vodni kefir samo iz zavrete vode s sladkorjem, dodajte starter kulturo KEFI, pustite vsaj en dan na sobni temperaturi, nato pa dodate sadje in tako mešanico pustite še dodatnih nekaj ur. Bakterije iz kefirja bodo zaradi nizkega pH in prisotnosti mlečne kisline, vsaj do neke mere preprečile neželenim bakterijam, da bi se razvile v okolju polnem sladkorja.

Tudi sami smo na začetku nekoliko dvomili, če se bakterije sploh razvijejo v takšnem okolju, zato smo vodni kefir seveda postavili pod mikroskop. Tukaj je dokaz, da se v njem najde veliko različnih bakterij.

Bakterije vodnega kefirja, pri 1000x povečavi.

Bakterije vodnega kefirja

Vodni kefir, bakterije, 1000x povečava

Podobni članki

Več o tem

Kislo mleko

Predgovor Kislo mleko je mlečni izdelek, ki takoj prikliče spomine na visokogorske pašnike, gore, hribe. Gre za tradicionalen izdelek, ki ga, tako kot različne jogurte... Preberi več
Več o tem

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Z našo starter kulturo ROŽI vam bo kisli nastavek za pripravo različnih stvari zagotovo uspel. Potem se začne vaše delo – spoznavanje moke, ki jo... Preberi več
Več o tem

Kako nadzorovati okus in strukturo

Ko se enkrat odločimo, da bomo delali domače jogurte, se prej ali slej znajdemo pred nekaterimi vprašanji, ki se porajajo, ko želimo doseči točno določene... Preberi več
Več o tem

Kako zgostiti jogurt

Velikokrat je naša želja, poleg dobrega in okusnega jogurta tudi to, da je gost in kremast. Pri tem le manjšo vlogo igrajo bakterije, veliko bolj... Preberi več
Več o tem

Veganski jogurti?

Starter kulture JOGU, KEFI in GRJO je mogoče uporabiti tudi skupaj z različnimi napitki, kot so sojino, riževo, mandljevo, ovseno ipd. mleko. Gre za produkte,... Preberi več

Comments are closed

Kategorije

  • RECEPTI
    • Osnove pri pripravi hrane
    • Osnovni recepti – kislo testo
    • Osnovni recepti – mlečni izdelki
    • Posebnosti in triki pri izdelavi mlečnih izdelkov
  • STORITVE
    • Analiza prisotnosti mikroorganizmov v vodovodnih sistemih
    • Izolacija bakterij in kvasovk iz okolja
    • Nadzor sterilizacije z bakterijskimi sporami
  • ZNANJE
    • Bakterije v fermentiranih izdelkih
    • Mikrobiologija hrane
    • O fermentiranih mlečnih izdelkih
    • Osnove mikrobiologije
    • Priprava fermentirane hrane

Zadnji prispevki

Kislo mleko

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Kislo mleko

Bel kruh s starter kulturo ROŽI

10.12.2020 Komentarji so izklopljeni za Bel kruh s starter kulturo ROŽI

Kako nadzorovati okus in strukturo

26.11.2020 Komentarji so izklopljeni za Kako nadzorovati okus in strukturo

Izdelki

Jogo
Kefi
Grjo
Roži

Informacije

O nas
Spletni piškotki
Politika zasebnosti
Pogosta vprašanja
Kontakt z nami

Podpora

Splošni pogoji
Načini plačila
Dostava
Vračilo izdelkov

Kontakt

Mikrobiologija Avberšek d.o.o.
Lipa 10
3320 Velenje

T: 069 75 10 10
E: info@mikrobinapolici.si

Sledite nam:  

© Mikrobi na polici

 Izdelava spletnih trgovin