Vedno pogosteje se, tudi v Sloveniji, vinarji odločajo, da svoja vina proizvajajo s pomočjo kvasovk in bakterij, ki izvirajo iz njihovega lastnega vinograda ali okolja.
Ker marsikdo pri svojem delu išče posebne, individualne pristope tudi pri proizvodnji vina, (morda tudi piva), se je praksa, da se namesto komercialno dostopnih kvasovk, ki so izjemno prilagojene na proces proizvodnje vina, uporabi mikroorganizme, ki izvirajo iz njihovega okolja (grozdja, vinograda, zemlje itd.). Odstopanja od klasične pridelave vsekakor pomeni tveganje, vendar lahko na tak način dobimo posebne, unikatne izdelke, ki jih kupci znajo ceniti tudi kupci.
Ker imamo lasten laboratorij, ki nam omogoča, da lahko izvedemo predhodni izbor mikroorganizmov iz okolja in na ta način zmanjšamo tveganje, ki jih prinašajo spontani procesi. Takšni projekti so seveda stvar, kjer je neobhodno sodelovanje z vinarjem, pivovarjem. Če samo razmišljate v tej smeri, nas kontaktirajte, da se dogovorimo za razgovor in vidimo, kako izvedljiv bi bil takšen projekt v vašem okolju.